Η Αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH, Antimüllerian hormone), είναι μία γλυκοπρωτείνη η οποία παράγεται στην ωοθήκη (στα κοκκιώδη κύτταρα) στις γυναίκες  και στους όρχεις (στα κύτταρα Sertoli) στους άνδρες.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος σε διάγνωση καρκίνος της γυναίκας. Εντούτοις η θνησιμότητα αυτού του καρκίνου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω του προληπτικού ελέγχου του μαστού. Το 90% των γυναικών όπου διαπιστώνεται καρκίνος του μαστού μικρότερος από 2 εκατοστά, ζει μία εντελώς φυσιολογική ζωή. Ο προληπτικός έλεγχος μαστού περιλαμβάνει την αυτοεξέταση, την κλινική ψηλάφηση και την απεικονιστική εξέταση του μαστού (υπέρηχος, μαστογραφία, MRI). 

Η τριχομονάδα είναι συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος της γυναίκας. Η λοίμωξη προκαλεί έντονες δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις και κνησμό στα γεννητικά όργανα. Δίχως θεραπεία μπορεί να «ενοχλεί» τη γυναίκα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η θεραπεία είναι εύκολη με κοινά αντιβιοτικά.

Η κολπίτιδα σημαίνει τη λοίμωξη του κόλπου και του αιδοίου της γυναίκας. Συμπτώματα όπως κολπικά υγρά, φαγούρα, ενόχληση στην επαφή και ερεθισμοί στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα. Η κολπίτιδα οφείλεται σε μικρόβια όπως βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα. Η «ατροφική κολπίτιδα», συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση με τα ίδια συμπτώματα όμως δε συνδέεται με μικρόβια αλλά με την απουσία των οιστρογόνων. Η κολπίτιδα θεραπεύεται ανάλογα με το αίτιο αλλά και προλαμβάνεται.

Η απουσία της εμμηνορρυσίας ονομάζεται αμηνόρροια. Η απουσία της εμμηνορρυσίας δεν είναι σύμπτωμα, αλλά νόσος και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή, ανάλογα με την υποκείμενη αιτιολογία. Η διάγνωση της αιτίας της αμηνόρροιας μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Η αμηνόρροια πρέπει να αντιμετωπίζεται διότι μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και σε άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Η τραχηλίτιδα είναι η φλεγμονή του τραχήλου (του κατώτατου τμήματος της μήτρας που συνδέει το σώμα της μήτρας με τον κόλπο). Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, και μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικροβιακό παράγοντα (μύκητα, βακτήριο) ή να είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Η ουρολοίμωξη είναι η συχνότερη λοίμωξη της γυναίκας. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες θα περάσει κάποιο επεισόδιο έντονης δυσουρίας (πόνο και καύσος κατά την ούρηση). Η ουρολοίμωξη συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες της γυναίκας, εντούτοις η αιτιολογία διαφέρει στις προ- και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνη, τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά για τη γυναίκα. Μάθετε πως προλαμβάνεται και πως αντιμετωπίζεται η ουρολοίμωξη.

Τα θηλώματα στα γεννητικά όργανα λέγονται κονδυλώματα. Κατεξοχήν μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως από τη μετάδοση τους. Εφόσον διαγνωσθούν πρέπει να αφαιρεθούν με κάποια χειρουργική παρέμβαση είτε με τη τοπική εφαρμογή ειδικών φαρμάκων. Η επανεμφάνιση τους, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη κατάσταση της άμυνας του οργανισμού.

Η ενδομητρίωση υπολογίζεται ότι αφορά το 7% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, ιδιαίτερα μεταξύ των 25-40 ετών. Η νόσος έχει ανακαλυφθεί το 1860 από τον Dr. Rokitansky, εντούτοις η ακριβής αιτία της παραμένει άγνωστη. Τα κυριότερα συμπτώματα της είναι ο πόνος στη περίοδο (δυσμηνόρροια), ο χρόνιος πυελικός πόνος, ο πόνος στην επαφή (δυσπαρεύνια), και η υπογονιμότητα. Η διάγνωση τίθεται κατεξοχήν με τη λαπαροσκόπηση. Η θεραπεία διακρίνεται σε συντηρητική και σε χειρουργική και εξατομικεύεται με τη περίπτωση της ασθενούς.

Κάθε εμμηνορρυσία η οποία συνοδεύεται από έντονο κοιλιακό άλγος ονομάζεται δυσμηνόρροια. Περισσότερες από τις μισές νεαρές γυναίκες και έφηβες υποφέρουν από δυσμηνόρροια. Η αίτια της δυσμηνόρροιας διακρίνεται σε «πρωτοπαθή» και «δευτεροπαθή». Προκειμένου να δοθεί η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να αποκλειστούν τα αίτια της δευτεροπαθούς. Με τη κατάλληλη θεραπεία, η πρόγνωση είναι άριστη.

O ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας πολύ διαδεδομένος ιός. Υπάρχουν περισσότερα από 120 στελέχη εκ των οποίων περίπου τα 40 από αυτά, αφορούν τη γεννητική περιοχή και μπορούν να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός έχει υψηλή διαπερατότητα. Αυτό σημαίνει ότι μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευχέρεια συγκριτικά με άλλους ιούς, ακόμα και με προφυλακτικό.

Η αντισύλληψη δεν αρκεί να γίνεται, αλλά πρέπει να γίνεται και σωστά. Για την απόλαυση στον έρωτα, την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, τον οικογενειακό προγραμματισμό. Παχαίνει το χάπι; Πόσο αποτελεσματικό είναι το σπιράλ; Βλάπτει το χάπι της επόμενης μέρας; Δείτε τις απαντήσεις σε μερικά από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα σας σχετικά με την αντισύλληψη.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών  (PCOS – PolyCystic Ovary Syndrome) είναι μία κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή σε νεαρές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.  Η απουσία περιόδου, η υπογονιμότητα, η αρρενοποίηση (τριχοφυϊα, ακμή)  και το αυξημένο σωματικό βάρος, αποτελούν μερικές από τις κλασικές εκδηλώσεις του PCOS. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες μορφές σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, ακόμα και καρκίνο της μήτρας. Με κατάλληλη θεραπεία τα συμπτώματα υποχωρούν και οι επιπλοκές αποτρέπονται πλήρως.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση σημαίνει τη φυσική παύση της εμμηνορρυσίας (περιόδου) της γυναίκας για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Η ηλικία κατά την οποία η γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση ποικίλει, αλλά το μέσο όρο είναι τα 51.4 έτη. Στις καπνίστριες η εμμηνόπαυση συμβαίνει 1-3 χρόνια νωρίτερα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρνεάδου 26
Αθήνα - Κολωνάκι, 10675

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2107290673
6973.404450

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ιατρός δέχεται μόνο με ραντεβού

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.