Η ορθή τεχνική του θηλασμού αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας. Για την αποφυγή σύγχυσης, αλλά και την αναζήτηση της αλήθειας έγινε εκτεταμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, ώστε με τα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα, να απαντηθούν τα ερωτήματα και να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες γύρω από το θέμα του θηλασμού στο κεφάλαιο «Αλήθειες και Μύθοι».

Ο θηλασμός αποτελεί την ολοκλήρωση του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας. Ενώ εφαρμόζεται από τότε που ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη γη, η σύγχρονη γυναίκα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, κυριεύεται από φόβο και ανησυχία ότι δε θα καταφέρει ή θα υποφέρει για να θηλάσει το μωρό της.

Πολλά ζευγάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έρχονται αντιμέτωπα με το δίλλημα της φύλαξης των βλαστικών κυττάρων του μωρού τους κατά τον τοκετό. Κανείς δε πρέπει να επηρεάζει το ζευγάρι στη συγκεκριμένη απόφαση. Ο ιατρός, έχει ρόλο συμβουλευτικό και μόνο, δηλαδή να ενημερώσει το ζευγάρι όσο το δυνατόν πληρέστερα και αντικειμενικά για να το βοηθήσει στην ανάληψη της απόφασης που του ταιριάζει.

Τα εμβόλια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα ενάντια στις λοιμώξεις ώστε να αποτραπεί η νόσος. Από τα διαθέσιμα εμβόλια, κάποια είναι ασφαλή στη κύηση, άλλα χορηγούνται μόνο όταν ο κίνδυνος της μόλυνσης είναι υψηλός, ενώ κάποια δεν επιτρέπεται να χορηγούνται στη κύηση. Παρακάτω αναφέρονται οι βασικότεροι εμβολιασμοί και η ασφάλεια τους στη κύηση.

Οι ναυτίες της εγκυμοσύνης αφορούν μεγάλο ποσοστό (έως και 80%) των εγκύων, συνηθέστερα κατά το 1ο  τρίμηνο της κύησης. Η θεραπεία  είναι συντηρητική, με διατροφικές οδηγίες. Σπανιότερα η ναυτία μπορεί να συνοδεύεται από πολλαπλούς εμέτους, οπότε καλείται «υπερέμεση της κύησης», όπου η επίτοκος ταλαιπωρείται και αφυδατώνεται. Σε αυτή τη περίπτωση, μπορεί να απαιτείται νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Πολλές φορές η έγκυος χρειάζεται να ταξιδέψει με το αεροπλάνο, και ο μαιευτήρας έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα που μπορεί να μην είναι πάντοτε σε θέση να γνωρίζει. Στο κείμενο που ακολουθεί, με γνώμονα έγκυρες επιστημονικές πηγές, απαντάμε στις πιο συχνές από τις ερωτήσεις της επιτόκου σχετικά με το αεροπορικό ταξίδι.

Η γαλουχία δεν είναι λόγος να αναβληθεί ένα ταξίδι, διότι η προετοιμασία της θηλάζουσας μητέρας για το ταξίδι, δε διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός απλού ταξιδιώτη. Ορισμένες χρήσιμες οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρός σας να έχετε ένα πιο αναπαυτικό ταξίδι

Με δεδομένο ότι περίπου οι μισές από τις κυήσεις συμβαίνουν απρόοπτα, δεν είναι λίγες οι φορές που η διαπίστωση μιας εγκυμοσύνης συμπίπτει χρονικά με τον προγραμματισμό κάποιου ταξιδιού. Αυτό μπορεί να είναι αναψυχής, επαγγελματικής δραστηριότητας ή και επίσκεψης συγγενικών προσώπων. Στο κείμενο που ακολουθεί απαντάμε σε πολλά από τα συχνά ερωτήματα της επιτόκου αναφορικά με το Ταξίδι στη Κύηση.

Δηλητηρίαση από τροφή και νερό

Το ταξίδι της επιτόκου στις αναπτυσσόμενες ή σε τροπικές χώρες, συχνά περιπλέκεται με την τροφική δηλητηρίαση, προκαλώντας  ταλαιπωρία και εξάντληση στην έγκυο, ενώ κάποιες φορές είναι δυνατό να προκαλέσει και σοβαρές επιπλοκές.

Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.) της κύησης, αφορά σε διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης και συμβαίνει μόνο κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η ίδια η κύηση, φυσιολογικά, είναι ελαφρώς «διαβητογενής», δηλαδή ενισχύει τη γλυκόζη στο αίμα της επιτόκου προκειμένου να δώσει περισσότερη ενέργεια στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Στο Σ.Δ. της κύησης, η αύξηση αυτή της γλυκόζης στο αίμα  συμβαίνει σε βαθμό μεγαλύτερο  από το φυσιολογικό, γεγονός που έχει επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από μονοκύτταρο παρασιτικό μικροοργανισμό, το τοξόπλασμα.

Το μικρόβιο βρίσκεται στα κόπρανα της μολυσμένης γάτας.

Συνήθως η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική για τη μητέρα, εντούτοις το μικρόβιο μπορεί να περάσει μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και να προκαλέσει τη συγγενή τοξοπλάσμωση.

Με κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποφευχθεί η μετάδοση στο έμβρυο.

Το κλασικό τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύει την παρουσία της ορμόνης β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) στο αίμα ή στα ούρα μιας γυναίκας. Η ορμόνη β-hCG παράγεται από την τροφοβλάστη του αναπτυσσόμενου εμβρύου και η παρουσία της στο αίμα ή τα ούρα μιας γυναίκας συνδέεται αναμφίβολα με μία κύηση. Εντούτοις το τεστ δεν δίνει πληροφορίες για τη κατάσταση της κύησης. Κάθε γυναίκα με θετικό τεστ εγκυμοσύνης πρέπει να επικοινωνεί με τον ιατρό της και να λαμβάνει οδηγίες για τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Η ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης είναι μία δοκιμασία η οποία μετράει τα διάφορα είδη αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Η εξέταση γίνεται για τη διάγνωση των αιμοσφαιρινοπαθειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η δρεπανοκυτταρωση και η μεσογειακή αναιμία.

H Coombs’ είναι μία διαγνωστική εξέταση αίματος για την ανεύρεση αιτίας αναιμίας του εμβρύου. Στην εγκυμοσύνη η αιμολυτική αναιμία του εμβρύου προκαλείται από μητρικά αντισώματα κατά την ευαισθητοποίηση της μητέρας στον παράγοντα ρέζους (Rh+). Ο στόχος της έμμεσης Coombs’ είναι να διαπιστωθεί η ευαισθητοποίηση της μητέρας και η παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στο έμβρυο που κυοφορεί. 

Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία, μία στιγμή αλησμόνητη στη ζωή της γυναίκας, μία ζωντανή αλλαγή για το ζευγάρι… Την εμπειρία του τοκετού, τη βιώνει διαφορετικά η κάθε γυναίκα, αλλά και η  ίδια γυναίκα σε κάθε μία από τις γέννες της. Η εξέλιξη των γεγονότων ενός τοκετού είναι απρόβλεπτη. Εντούτοις η  γυναίκα μπορεί να προετοιμαστεί με το  να γνωρίζει την τυπική «εικόνα» του τοκετού.

Είναι γνωστό ότι η χρήση φαρμάκων θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το έμβρυο αναπόφευκτα θα πάρει κάποια μικρή ποσότητα από αυτά, ενώ η επίδρασή τους στην ανάπτυξή του είναι πολλές φορές άγνωστη.

Η προεκλαμψία είναι επιπλοκή της  κύησης. Xαρακτηρίζεται από αρτηριακή υπέρταση η οποία προκαλεί βλάβες σε όργανα όπως τους νεφρούς, το ήπαρ, τους πνεύμονες. Εφόσον δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες επιπλοκές  ακόμα και θάνατο.

Η καισαρική τομή είναι χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται τομή στο κοιλιακό και το τοίχωμα της μήτρας για την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα.

Η καισαρική τομή εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες, όπου η διενέργεια κολπικού τοκετού δεν είναι εφικτή ή εγκυμονεί κινδύνους για την μητέρα ή το έμβρυο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρδιοπάθεια ή καρκίνος. Δυστυχώς το κάπνισμα προκαλεί πολλά περισσότερα. Όχι μόνο παίζει αρνητικό ρόλο στη σύλληψη, αφού μειώνει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης είναι δυνατό να προκαλέσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα όπως πρόωρο τοκετό, ανωμαλίες του εμβρύου, ακόμα και εμβρυϊκό θάνατο…

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρνεάδου 26
Αθήνα - Κολωνάκι, 10675

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2107290673
6973.404450

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ιατρός δέχεται μόνο με ραντεβού

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.