ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΑΛΟΥΧΙΑ

Η γαλουχία δεν είναι λόγος να αναβληθεί ένα ταξίδι, διότι η προετοιμασία της θηλάζουσας μητέρας για το ταξίδι, δε διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός απλού ταξιδιώτη. Ορισμένες χρήσιμες οδηγίες μπορεί να βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το μωρός σας να έχετε ένα πιο αναπαυτικό ταξίδι

Μπορώ να ταξιδέψω ενώ θηλάζω;

thil1Η γαλουχία δεν είναι λόγος να αναβληθεί ένα ταξίδι, διότι η προετοιμασία της θηλάζουσας μητέρας για το ταξίδι, δε διαφέρει σημαντικά από αυτή ενός απλού ταξιδιώτη. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν τη συνέχιση του θηλασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. 

Τι φάρμακα να πάρω μαζί μου;

Η λήψη φαρμάκων στη γαλουχία, πρέπει να γίνεται όπως και στην κύηση, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Στη παράγραφο «Ταξίδι στη Κύηση» δίνονται οδηγίες για το «φαρμακείο» της επιτόκου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Πρέπει να κάνω κάποιο εμβόλιο πριν ταξιδέψω;

thil2Ο εμβολιασμός επιλέγεται ώστε να είναι συμβατός με το θηλασμό και σε καμία περίπτωση δε συνιστούμε τη διακοπή της γαλουχίας προκειμένου να γίνει ένας εμβολιασμός δυνητικά βλαβερός στο νεογνό. Αντίθετα, καθυστερούμε αυτόν τον εμβολιασμό για χάρη της ευεργετικής προστασίας του μητρικού γάλακτος.

Οι νέες μητέρες και τα νεογνά πρέπει να εμβολιάζονται με βάση τα συνιστώμενα χρονοδιαγράμματα. Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο της ευλογιάς (smallpox) το οποίο δε χορηγείται στη γαλουχία. Τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς δεν επηρεάζουν  τη παραγωγή του μητρικού γάλακτος, ούτε την ασφάλεια του. Εξαίρεση αποτελεί το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, διότι υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης του ιού 17D στο μωρό. Εντούτοις εάν μια θηλάζουσα μητέρα δε μπορεί να αναβάλλει ένα ταξίδι σε περιοχή όπου ενδημεί ο κίτρινος πυρετός, τότε αυτή πρέπει να εμβολιάζεται.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο επηρεάζει το θηλασμό;

Το αεροπορικό ταξίδι δεν επηρεάζει το θηλασμό, το ίδιο και οι ακτίνες Χ στον έλεγχο ασφάλειας των αεροδρομίων.

Ο θηλασμός σε ένα αεροπορικό ταξίδι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα, δε χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμό, το γάλα δε απαιτεί ζέσταμα, το μωρό δε χρειάζεται να καταναλώσει άλλα τρόφιμα συνεπώς δεν εκτίθεται σε μικρόβια και  δεν αφυδατώνεται ακόμα και σε συνθήκες με υπερβολική ζέστη. Τέλος,   η διαδικασία του θηλασμού προστατεύει το μωρό από το κλείσιμο της ευσταχιανής σάλπιγγας και τον πόνο στα αυτιά κατά την απογείωση και προσγείωση.

thil3

Μπορώ να μεταφέρω το γάλα στο αεροπλάνο;

thil4Οι αεροπορικές εταιρίες επιτρέπουν τη μεταφορά του θήλαστρου στο αεροσκάφος, όπως ένας ταξιδιώτης μεταφέρει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Εντούτοις η χρήση του θήλαστρου και η μεταφορά του γάλακτος σε μπουκάλι, μπορεί να μη γίνει αποδεκτή από την ασφάλεια της αεροπορικής εταιρίας.

Στην Αμερική σύμφωνα με την Transportation Security Administration (TSA), το μητρικό γάλα θεωρείται φαρμακευτικό προϊόν και δύναται να μεταφερθεί ακόμα και αν το νεογνό για το οποίο προορίζεται δεν ταξιδεύει, αλλά πρέπει να δηλωθεί πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Επίσης το μητρικό γάλα σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (IATA - International Air Transport Authorityhttp://www.tsa.gov/travelers/airtravel/children/formula.shtm) δε θεωρείται βιολογικά βλαβερό προϊόν, αλλά τρόφιμο προς ατομική χρήση και δύναται να μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Η διάρροια του ταξιδιώτη επηρεάζει το θηλασμό;  

Εάν η μητέρα που θηλάζει προσβληθεί από τη διάρροια του ταξιδιώτη, προτρέπεται η συνέχιση του θηλασμού, διότι τα παθογόνα δεν εκκρίνονται  στο γάλα, ενώ αν η λοίμωξη περάσει στο νεογνό, τα αντισώματα της μητέρας θα προστατέψουν το μωρό μέσω του μητρικού θηλασμού. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα που περιέχουν βισμούθιο πρέπει να αποφεύγονται ενώ η λοπεραμίδη (Imodium) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Χρήσιμα links:

1.Mayo Clinic

2.Medline Plus

3.WebMD

4.American College of Obstetrics and Gynecology

5.UpToDate

6.Center of Disease Control (CDC)

7.Center of Disease Control (CDC) Recommendations

 

Για περισσότερες ή ειδικές πληροφορίες γράψτε στο e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρνεάδου 26
Αθήνα - Κολωνάκι, 10675

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2107290673
6973.404450

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο ιατρός δέχεται μόνο με ραντεβού

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.